Bookboost's chat icon
Sökresultat: Sökord

Ferrariutställning på Hotel Tylösand

"DE HAR THE LOOK, HELT ENKELT"

Per Gessle om varför han började älska bilar

Allt började när jag var liten och fick se bilderna på John Lennons psykedeliskt målade Rolls-Royce. Snacka om inspiration - en sådan ville man ju ha. Men just då fick jag nöja mig med att samla på Corgi Toys-leksaksbilar och bygga upp Scalextric-bilbanan med min storebror Bengt. Några år senare blev det naturligt att följa alla svenska racingstjärnor: Joakim Bonnier, Reine Wisell och såklart Ronnie Peterson. Vilken fantastisk förare. Jackie Stewart och James Hunt var också hjältar. Och pappa tog med mig till Falkenbergs motorbana, där vi såg Picko Troberg ge järnet i en Lotus. Det var stort.

Min första bil var mammas och pappas orange Passat som jag fick köpa för 5000 spänn när jag var 18. Vi kallade den för "Hjalmar" eftersom nummerskylten var HJA 450. Inte vidare sexigt. Den gick en himla massa mil fram och tillbaka till Harplinge, där Gyllene Tider hade sin replokal. Nästa bil var en svart och sedan en grön Golf GTI, när bandet slagit igenom och vi blev sponsrade av Volkswagen 1981. Men det var inte förrän 1992 som jag köpte den första riktigt coola bilen - en Mercedes SL600. Jag hade tjänat pengar med Roxette och min blivande fru Åsa och jag valde mellan Mercedes och BMW, men tyckte till slut bättre om Mercan - som var en cab också. Det var första året de gjorde V12:or och de tillverkade ganska få av den modellen, vilket förstås var extra kul.

Fast det som gjorde att jag så tidigt älskade det här med bilar var inte själva tekniken. Jag skaffade aldrig moppe och hade noll intresse av att meka med motorer - jag har ingen aning om hur sådant funkar. Det var estetiken som lockade. Designen - allt det som bilarna stod för. Ferrari Dinon som Tony Curtis körde i "Snobbar som jobbar". James Bonds Aston Martin DB5. Helgonets Volvo P1800. Jaguar E-Type. 0j, vilken vacker bil. Kolla in ekerfälgarna.

Man kan väl jämföra det med mitt intresse för gitarrer. De är unika och extremt vackra objekt, rena konstverken ibland. Även motorcyklar som t ex Ducati eller Aprilia kan ju vara fantastiskt vackra. Och herregud, visst har man drömt om att få köra Peter Fondas Harley-Davidson-chopper i "Easy Rider"? Sedan ska man inte underskatta det mäktiga rytandet i en V12:a eller V8:a. Då händer det något i kroppen. Jag har kört gokart i många år och dessutom känt på hur det är att köra snabbt på bana, men aldrig tävlat i racing. Jag har faktiskt aldrig varit särskilt intresserad av att köra bil i 300 knyck. För mig är det inte toppfarten som är tjusningen när man kör de här fenomenala maskinerna. Det är ljudet och accelerationen och att man liksom blir ett med bilen. Man ÄR ett med bilen. Men för det behöver man inte köra så fruktansvärt fort.

Bilar är ett kul intresse att ha. Vi åker på Formel 1-tävlingar, går på bilmässor och träffar en massa sköna och lättsamma människor som gillar motorsport. Åsa tycker också att det är kul. Vi har båda gått Ferraris körskola - Pilota Ferrari - och kört olika modeller på deras Fioranobana nere i Italien. Det är dessutom fantastiskt kul att åka med deras testförare och uppleva var gränserna för bilarna går. Då inser man vilken usel förare man egentligen är.

Övergången till elbilar är både naturlig och nödvändig av miljöskäl. Men en elbil blir lite som att jämföra ett digitalt instrument med en handbyggd akustisk gitarr. Det är svårt att återskapa den känslan. Det blir något annat. Och bilarna i den här samlingen körs inte så mycket, så mina utsläppsvärden är nog inget större problem för planeten. De går tillsammans betydligt mindre än 100 mil totalt per år. För mig är de mer som konstverk.

Det var Ferrari Dino som fick mig att bli såld på Ferraribilar. Tony Curtis körde som sagt en röd Dino i "Snobbar som jobbar" och på innerkonvolutet till George Harrisons "Living In The Material World"-album ser man alla musiker ha picknick i hans trädgård och i bakgrunden står det en brun Dino. Det var något att fantisera om för en tonåring i Vilshärad.

-Den första Ferrarin vi köpte var en 456 GT, som jag såg på en bilutställning i Geneve 1993. Det var den vackraste bil jag sett. Jag föll direkt. Vi köpte en blå med cremefärgad inredning. Tyvärr var det ganska mycket fel på den. Den kokade en gång i Tingstatunneln. Man kunde inte stänga fönstret och det blåste och regnade in. Så vi sålde den, dumt nog. Ångrar det lite fortfarande. Men då hade jag ingen tanke på att börja samla på bilar. Det bara blev så. Jag kom via vänner i kontakt med Ferrari och fick så småningom möjlighet att köpa bilar som bara tillverkas i begränsade upplagor.

-2001 skaffade vi den första Limited Edition-Ferrarin, en 550 Barchetta Pininfarina. Sedan har det rullat på. Många av de här bilarna är ovanliga. En del genuina bilentusiaster har säkert hört talas om dem, men inte alla har sett dem.

-Så när vi började prata om att bygga ut hotellet igen trillade poletten ner. Man kanske skulle göra en bilhall och ställa ut de här klenoderna, så att fler får glädje av att se dem. Vi får inte plats med hela samlingen, så det kommer att bli skiften där vissa av bilarna byts ut lite då och då. Jag vill ju köra lite med dem också. Vroom!

Visa mer
Visa mindre
Hotel Tylösand Ferrariutställning Ferrari 250 GTE 2+2 1962

FERRARI 250 GTE 2+2 (1962)

Just det här exemplaret beställdes till direktör Ragnar Åhlén på Åhlén & Holm hösten 1961 för leverans i början av 1962. Det sitter en fantastisk liten skylt på instrumentbrädan med hans namn, adress och telefonnummer. Bra att ha. Det var Ferraris första fyrsitsiga modell och räddade faktiskt företaget från konkurs, eftersom det blev en stor kommersiell framgång i en tuff tid.

Motorn hade flyttats fram 20 cm för att man skulle få plats för två säten där bak. Ragnar Åhlén hade sett bilen på en utställning och kontaktat Ferraris svenska generalagent Tore Bjurström, som skrev ett beställningsbrev på svenska till Ferraris huvudkontor som då låg i Modena. Översättningen till italienska fick tydligen bli Ferraris huvudvärk.

”Beställaren önska icke sedvanlig läderklädsel, utan istället tyg och kommer detta att levereras av någon affärsförbindelse i Italien, som vederbörande själv skall taga kontakt med. // Vidare ber jag Eder notera, att baksätet bygges ned så lågt som möjligt, så att största möjliga utrymme erhållas mellan säte och tak.” Så står det i beställningen. Svårt att förstå även för en hallänning.

Ferrari 250 GTE blev som sagt en stor succé när det begav sig och tillverkades i 954 exemplar. Den var Enzo Ferraris personliga favoritmodell och han hade tre stycken i olika färger. Cool kille.

Teknisk information:

Production: 954

Engine: V12

Power Output: 237 bhp

Acceleration: 0-100 km/h 8,0 sec.

Top speed: 225 km/h

Kerb weight: 1315 kg

Visa mer
Visa mindre
 Hotel Tylösand Ferrariutställning Ferrari Dino 246 GT 1971

FERRARI DINO 246 GT (1971)

Dino var en lite mindre bil med V6-motor, som lanserades i slutet av 60-talet. Den var uppkallad efter Enzo Ferraris son Dino, som hade dött av muskeldystrofi på 50-talet. Tanken var att tillverka en lite billigare modell i större upplaga, så det står bara Dino på bilen - det finns faktiskt inga Ferrari-logotyper någonstans.

Vårt exemplar var ursprungligen brunt - Marrone metallic - men när vi köpte den 2009 var den omlackerad till Ferraris klassiska röda kulör Rosso Corsa. Man kan se den lite udda originalfärgen på en bild i George Harrisons ”Living In The Material World”-album. Den är rätt cool i brunt också. George hade god smak.

Jag fick faktiskt ett erbjudande om att köpa en Dino redan när Gyllene Tider hade slagit igenom runt 1981-82. Den kostade 100 000:- då, men jag kunde inte lägga så mycket pengar på en bil. Tyckte mamma. Lite synd.

Vi hade varit på jakt efter en Dino ett bra tag när Autoropa, som är Ferraris nuvarande generalagent i Sverige, hittade en som var till salu. Jag älskar att köra den, även om den inte går speciellt fort. Ärligt talat är den rätt mesig på motorväg. Men vad gör det, det är en fantastisk skapelse från en magisk era i bilhistorien. En riktig skönhetsdrottning. Hon luktar gott också.

Teknisk information:

Production: 3569 (246 GT + 246 GTS combined)

Engine: V6

Power Output: 195 bhp

Acceleration: 0-100 km/h 5,5 sec.

Top speed: 235 km/h

Kerb weight: 1080 kg

Visa mer
Visa mindre
FERRARI 599 GTO (2010)

FERRARI 599 GTO (2010)

GTO – eller Gran Turismo Omologato, som det heter på italienska - är en helig bokstavskombination hos Ferrari. 250 GTO-modellen från 60-talet är en av världens mest åtråvärda bilar och 2018 såldes en för häpnadsväckande 600 miljoner kr. Pink Floyds trummis Nick Mason har en sådan. På 80-talet kom 288 GTO, som också var grymt cool. Och när sedan 599 GTO lanserades 2010 högg vi till.

Det här är en kärra med V12:a framtill och 670 hästar som gjordes i 599 ex. Att köra den är som att rida på en tjur. Den är ilsken, otålig, hyperenergisk och vill framåt till varje pris. Om den hade varit en trummis hade den varit Keith Moon, inte Nick Mason. Sätt dig bakom ratten och en massa pukor larmar igång samtidigt. Det är inget finlir. Men det svänger.

Allt är avskalat och med ungefär samma racinginspirerade inredning som 430:n, fast 599 GTO är lite lyxigare - V12:an är alltid lite lyxigare än V8:an. Men annars är de syskon. Eller i alla fall kusiner.

Teknisk information:

Production: 599 (Limited Edition)

Engine: V12

Power Output: 661 bhp

Acceleration: 0-100 km/h 3,3 sec.

Top speed: 335 km/h

Kerb weight: 1605 kg

Visa mer
Visa mindre
Ferrari 458 Speciale Aperta (2015)

fERRARI 458 SPECIALE APERTA (2015)

Aperta eller Spider är Ferraris cabrioletmodeller. 458 Speciale Aperta var den sista renodlade V8:an som Ferrari tillverkade innan man gick över helt och hållet till turbo och olika hybrider. Originalmodellen hette 458 Italia och utifrån den gjordes bl a en serie som heter 458 Speciale, där Aperta är cabversionen som bara tillverkades i 499 exemplar. Färgen på vår bil är i en liten mörkare grå variant, Canna di Fucile.

458 Speciale Aperta har allt som en Ferrari ska ha. Motorn är på 605 hästar och är antagligen världens genom tiderna bästa V8. Den har vunnit pris som årets bästa motor flera år i rad, men 2015 var sista året Ferrari tillverkade den. Och snacka om final. Bilen är otroligt lättkörd och har en fantastisk känsla på vägen. Om jag bara fick ta med en Ferrari till en öde ö hade det varit den här. Och så kan man ju hoppas att det fanns en väg på ön också.

Teknisk information:

Production: 499 (Limited Edition)

Engine: V8

Power Output: 605 bhp

Acceleration: 0-100 km/h 3,0 sec.

Top speed: 325 km/h

Kerb weight: 1290 kg

Visa mer
Visa mindre
FERRARI F12 TDF (2016)

FERRARI F12 TDF (2016)

Det här är den sista modellen i F12-serien, som tillverkades mellan 2012 och 2017. TdF är en förkortning av ”Tour de France”, som de flesta förknippar med cykelloppet men som också var en landsvägstävling för bilar mellan 1899 och 1986. Det här är en Limited Edition-version, gjord för närmsta tävlingsbana i 799 exemplar. Och det är den första bilen vi beställt i Nuevo Rosso F1 2007 - den röda färg som Ferrari hade på sina F1-bilar 2007. Otroligt vacker i dagsljus.

De flesta Ferraribilar med V12:a har motorn fram, men ambitionen är att få den så nära mitten som möjligt för att ge maximal jämvikt. Luftintagen över bakhjulen är en hyllning till 250 GTO och bidrar till den råa känslan i designen. Den är lite hotfull. Som att närma sig en krigsmålad quarterback i amerikansk fotboll.

Så hur är den att köra då? Råstark. Hulken på hembränt. Vi talar 780 hästar utan turbo eller hybrider. Jag kan inte köra den utan att använda de tekniska hjälpmedel som kompenserar för sladd eller andra misstag. Den måste tyglas, annars klarar i alla fall inte jag av den. Det är en körupplevelse som inte liknar mycket annat.

Teknisk information:

Production: 799 (Limited Edition)

Engine: V12

Power Output: 769 bhp

Acceleration: 0-100 km/h 2,9 sec.

Top speed: 340 km/h

Kerb weight: 1415 kg

Visa mer
Visa mindre
FERRARI LAFERRARI APERTA (2017)

FERRARI LAFERRARI APERTA (2017)

LaFerrari började tillverkas 2013 och gjordes i 499 exemplar. Vi beställde vår direkt i Grigio Ferro-lacken såklart och hade den i nio år innan den såldes. En fantastisk bil, men vi sålde den eftersom vi hade fått ett erbjudande om att köpa en jubileumsmodell av cabrioleten LaFerrari Aperta som tillverkades i 200 exemplar när Ferrari fyllde 70 år.

Erbjudandet om att få köpa just denna levererades i ett stort paket från Ferraris huvudkontor i Maranello. Det visade sig innehålla en nästan halv meter stor kolfiberbox med en Ferrari-bilnyckel som hade mitt namn stansat på stålet. I ett medföljande brev stod det att jag var utvald att få köpa en ny och väldigt speciell Ferrari. I övrigt fick jag ingen information om vad det rörde sig om för modell – man fick lägga en brutal handpenning och ta den obesedd. Men jag lyckades snoka upp att det handlade om en LaFerrari-cab och tackade såklart ja.

LaFerrari är Ferraris första hybridbil. Du kör på elmotorn upp till ett visst varvtal, sedan kickar V12:an in. Vi talar 963 hästkrafter och 0-100 på 2,5 sekunder. 6,5 sekunder till 200 km/h – hjälp!!! Och den jättelika motorn sitter bakom föraren.

Den är dock, tro det eller ej, otroligt lätt att köra. Som en storebrorsa till 458 Specialen. Man sitter väldigt lågt, i princip på golvet, i en formgjuten stol som passar exakt till din kropp. Stolen är fixerad så du kan inte flytta den. Däremot kan du flytta ratten och pedalerna, precis som i en F1-bil. Hela monocoquen är såklart i kolfiber, så den skriker racingbil lång väg. Och som sagt, körmässigt är detta kungen.

Kolfibertaket är avtagbart, men kan inte förvaras i bilen utan man får ställa det någonstans. Och bagage kan man glömma, det finns ingen plats för sådant trams. Jag tror faktiskt att de tillverkade 210 ex till slut, där Ferrari själva behöll de sista tio bilarna till sina museer. Så det är extra kul att kunna ställa ut en så ovanlig bil.

Teknisk information:

Production: 210 (Limited Edition)

Engine: V12 + electric motor + KERS

Power Output: 963 bhp

Acceleration: 0-100 km/h 2,6 sec.

Top speed: 352 km/h

Kerb weight: 1585 kg

Visa mer
Visa mindre
MCLAREN SENNA (2018)

MCLAREN SENNA (2018)

Egentligen är inte det här min typ av bil alls. Jag har aldrig gillat fula vingar eller spoilers baktill, jag tycker det fördärvar linjerna i designen – men samtidigt är den så grymt cool att den inte går att motstå. Stenhård V8:a med dubbelturbo och 800 hästar, tillverkad i bara 500 exemplar med ett extremt imponerande precisionshantverk. Vår speciella bil är byggd i matt mönstrad kolfiber, men karossen består av många olika delar och varje del är mönsterpassad på millimeternivå.

Bilen är döpt som en hyllning till den legendariske brasilianske racerföraren Ayrton Senna, flerfaldig världsmästare som omkom under San Marinos Grand Prix 1994. Sennas familj gav McLaren tillstånd att använda namnet.

Egentligen kan den bara beskrivas som ett vilddjur. Så högljudd att i alla fall jag behöver hörselskydd när jag gasar på - man kan ju glömma att försöka spela någon gammal lättlyssnad Van Morrison-låt när man kör. Eller att konversera över huvud taget.

Den gigantiska vingen gör att man kan köra fruktansvärt fort i kurvorna och via fönstret i dörrarna har man koll på vägen ut mot sidorna så man kan träffa ”apex-punkten” rätt. Den liknar helt enkelt inte något annat och av alla bilar vi har är det den här som vår son Gabriel absolut inte vill vara utan. Jag vet inte vem som är galnast. Han eller bilen.

Teknisk information:

Production: 500 (Limited Edition)

Engine: V8 twin turbo

Power Output: 780 bhp

Acceleration: 0-100 km/h 2,8 sec.

Top speed: 335 km/h

Kerb weight: 1198 kg

Visa mer
Visa mindre
FERRARI MONZA SP2 (2020)

FERRARI MONZA SP2 (2020)

Ännu en mycket speciell bil, milt sagt. SP betyder Special Products och Monza SP ingår i Ferraris Iconaserie, där designen både blickar tillbaka och inspireras av deras klassiska mästerverk samtidigt som man pekar ut framtiden med den allra senaste tekniken. Det är supermoderna bilar som hyllar den egna makalösa Ferraritraditionen, helt enkelt. SP1 har en stol och SP2 har två. Slår man ihop bägge modellerna så tillverkades det totalt 500 exemplar.

Det som gör Ferrari Monza så speciell och vacker är att den saknar framruta, vilket direkt för tankarna till klassiska racingbilar. Och med en V12-motor på 810 hästar under huven innebär ju det att man måste köra med hjälm eller glasögon. Det följde förresten med ett gäng handgjorda racingkläder som hjälmar, handskar och skor i vintagemodell från Berluti och Loro Piana. Men jag gillar mer Easy Rider-looken med solglasögon och en bandana över munnen. Dock lite opraktiskt om bilen framför använder spolarvätskan.

Teknisk information:

Production: 500 (SP1 + SP2 combined) (Limited Edition)

Engine: V12

Power Output: 799 bhp

Acceleration: 0-100 km/h 2,9 sec.

Top speed: 299 km/h

Kerb weight: 1520 kg

Visa mer
Visa mindre
Ferrari Daytona SP3 (2023)

FERRARI DAYTONA SP3 (2023)

Ferrari Daytona SP3 är fortsättningen på Iconaserien. Det är en av de vackraste bilar jag sett, en designmässig fullträff som hyllar 80-talets Testarossa och 60-talsmodeller som 330 P3 och P4.

Man sitter i en måttbeställd stol som inte kan flyttas, man kan bara justera ratten och pedalerna, precis som i LaFerrarin. Här finns ingen elteknik, men den bensindrivna motorn är densamma som i LaFerrarin - en V12:a på 840 hästar som gör 0-100 km/h på 2,8 sek och 0-200 på 7 sekunder.

Sättet som Ferrari presenterar en bil som Daytona SP3 är ännu ett bevis på hur fantastiskt de förvaltar sitt arv. Ingen annan biltillverkare är i närheten av det. Så när vi fick möjligheten att köpa ett av de 599 exemplar som har tillverkats gick det inte att stå emot.

Teknisk information:

Production: 599 (Limited Edition)

Engine: V12

Power Output: 830 bhp

Acceleration: 0-100 km/h 2,85 sec.

Top speed: 340 km/h

Kerb weight: 1485 kg

Visa mer
Visa mindre
Ferrari 812 från Per Gessles Ferrariutställning på Hotel Tylösand.

FERRARI 812 COMPETIZIONE APERTA (2023)

Ferraris 812-serie består av klassiska Grand Tourers, eller Gran Turismos som det heter på italienska, med motorn fram och finns i flera varianter. Kupémodellen heter ”Superfast” och cabben ”GTS”. Man avslutade 812-serien med Competizione-versionen, som är bananpassad och lättad i vikt. Motorn är en maxad V12:a på 830 hästar, som toppar vid lätt hysteriska 9 500 varv. Den vill man uppleva – ingen turbo eller hybrid i sikte.

Det finns två versioner av Competizionen, en kupémodell gjord i 999 exemplar och en cabriolet (Aperta) som finns i 599 ex. Färgen på vår cab är Grigio Ferro, såklart. Randen som går längs hela bilen är en silvervariant som heter Argento Nurburgring. Jag funderade länge på att beställa bilen i rött men hamnade än en gång i Gesslegrått. Jag har inte ångrat mig. Den är en riktig läckerbit. Elegant och utmanande på samma gång. Lite som min fru.

Teknisk information:

Production: 599 (Begränsad upplaga)

Engine: V12

Power Output: 830 hk

Acceleration: 0–100 km/h 2,8 sek.

Top speed: 340 km/h

Kerb weight: 1621 kg

Visa mer
Visa mindre
Ferrari F2008 Formula One Car i Per Gessles Ferrarisamling.

Ferrari F2008 Formula One Car

Min fru Åsa och jag var nere hos Ferrari i Maranello. Vi besökte fabriken och såg dessutom deras underbara samling av historiska Formula 1-bilar. Jag sa till en av cheferna att om de någon gång vill sälja en bilarna så kan vi tänka oss att köpa till vår samling på Hotel Tylösand.

Det dröjde ett halvår sen dök möjligheten upp att skaffa en ”Show Car”, finländaren och världsmästaren Kimi Räikkönens F2008, en bil som var mycket framgångsrik och gjorde att Ferrari vann 2008 års ”Constructor’s Championship”.

F2008 bilarna kördes i 18 race av Kimi tillsammans med brasilianaren Felipe Massa och vann 8 gånger. Fantastiska förare och en fantastisk bil.

Visa mer
Visa mindre
Närbild på en ratt i en Ferrari 250 GTE 2+2
Närbild av ett Ferrari märke på sidan av en bild
Närbild av en instrumentpanel i en Närbild på en ratt i en Ferrari 250 GTE 2+2
Bild av ett Ferrari-märke på sidan av en bild
Närbild av ett Ferrari-märke på sidan av en bil
Närbild av ett Ferrari-märke på sidan av en bil
Närbild av ett Ferrari-märke på sidan av en bil
Närbild av ett McLaren märke på en McLaren Senna
Närbild av ett Ferrari-märke på en bil
Närbild på insidan av motorhuven på en Ferrari
Närbild av en ratt i en Ferrari LaFerrari
Närbild på fronten av en McLaren Senna
Närbild av en fälg på en Ferrari
Närbild av en registreringsskylt med texten "OLALA" på en Ferra
Närbild av en baklykta på en Ferrari 458
Närbild av en fälg på en Ferrari
Närbild av en fälg på en Ferrari
Närbild av ett Ferrari-märke på en bil
Närbild av fronten på en Ferrari
Närbild av bakdelen av en Ferrari