Meny
Boka
Boka Rum DAGSPA BEHANDLING Biohacking Bord Presentkort Mina sidor

Change language

Are you sure that you want to change language to English?
Yes
No

Smugglarnästet som blev badort

Under 1800-talets andra hälft blev det på modet att bege sig till badorter för att koppla av och leva strandliv på sommaren. Skånska Mölle nappade snabbt på den nya trenden och blev något av en internationell snackis när det runt sekelskiftet spred sig att både män och kvinnor badade samtidigt. Quel scandal – och vips, så var begreppet ”den svenska synden” fött. 

Men Halmstad och Tylösand var inte långt efter. Runt sekelskiftet började allt fler badgäster bege sig till den långa sandstranden - med båt, eftersom landsvägen var i så dåligt skick. 

Innan dess var platsen inte särskilt glamourös. Tvärtom, området vid Tyludden och Tylösand var väldigt svårtillgängligt och frekventerades bara av fiskare och yrkessmugglare – vilket förklarar varför en av vikarna än i dag kallas Tjuvahålan. År 1870 anlade tullverket en tullstation i Tjuvahålan för att få bukt med smugglingen och samma år byggdes en fyr med tillhörande fyrvaktarbostäder på Tylön. 

Med smugglingen som ett minne blott och franska badorten Trouville i Normandie som förebild uppförde hovfotograf Johan Hallberg 1915 Restaurang Tylösand; en vacker byggnad med tinnar och torn, restaurang och blygsamma tio gästrum. 

Fram till 1929 var det båt som gällde mellan Tylösand och centrala Halmstad – men då anlades en riktig väg och båttrafiken upphörde. Samma år arrangerades den stora Halmstadutställningen och det lilla hotellet på den stora sandstranden fick nu sitt internationella genombrott – och plötsligt blev Halmstad en alltmer populär badort. 

Johan Hallberg byggde snabbt ut verksamheten med Restaurang Tylöhus och Hotell Tylöhus för att kunna ta hand om den växande skaran gäster. Sedan dess har utvecklingen bara fortsatt. Det som från början hade varit ett societetsnöje blev snart tillgängligt för allt fler. Semestrarna blev längre och strandlivet lockade allt fler långväga gäster. 

Hotel Tylösands förvandling till dagens hotell- och konferensanläggning med spa, nattklubb, liveframträdanden, konstgalleri, restauranger och barer speglar den utvecklingen väldigt väl. Med den skillnaden att dagens verksamhet lockar gäster året om, inte bara fiskare och fula fiskar.